Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ;


Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (ΚΑΑ)-στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά, περιφερική αρτηριοπάθεια- ευθύνονται για το 50% περίπου όλων των θανάτων στην Ευρώπη. Το 1/3 περίπου των θανάτων που συμβαίνουν σε ηλικία κάτω των 65 ετών οφείλεται σε ΚΑΑ. Ένας στους 8 άνδρες και μια στις 17 γυναίκες θα πεθάνει από καρδιά πριν από την ηλικία των 65 ετών. Η ανάγκη είναι επιτακτική για συντονισμένες προληπτικές ενέργειες.
Ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ασθένεια υφίστανται πολύ πριν από την εκδήλωσή της.
Οι τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας σχετικά με τη πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων-έτος 2012-δίνουν τη δυνατότητα να εκτιμηθεί, για κάθε άτομο ξεχωριστά, ο συνολικός κίνδυνος για θανατηφόρο συμβάν στα επόμενα 10 χρόνια της ζωής του. Ο προσδιορισμός γίνεται με το HEART SCORE από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (https://escol.escardio.org/heartscore/calc.aspx?model=europelow).

Παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων:

Πρέπει να τονιστεί ότι δε θεραπεύουμε μεμονωμένα τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Θεραπεύουμε το κάθε άτομο ξεχωριστά βάσει του συνολικού κινδύνου που διατρέχει. Κατά σύμβαση, ο κίνδυνος θεωρείται υψηλός όταν ένα άτομο έχει πιθανότητα πάνω από 5% να πεθάνει από ΚΑΑ τα επόμενα 10 χρόνια της ζωής του (ή όταν εκτιμούμε ότι τα νεώτερα στην ηλικία άτομα θα φθάσουν αυτό το κίνδυνο στην ηλικία των 60 ετών), ενδιάμεσος μεταξύ 1% και 5% και χαμηλός όταν προσδιορίζεται κάτω από 1%. Η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη την ηλικία, το φύλο, την παρουσία ή μη του καπνίσματος, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Η σωστή διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, το ιδανικό σωματικό βάρος και ο έλεγχος του ψυχολογικού stress βοηθούν σημαντικά.
Στις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη δεν έχει θέση η ασπιρίνη σε άτομα που δεν έχουν γνωστή καρδιαγγειακή πάθηση.
Η σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή των πιο πάνω συστάσεων στη καθημερινή πράξη απαιτεί τις ανάλογες δράσεις από τους ιατρούς που εμπλέκονται, συνειδητοποίηση της χρησιμότητας των προληπτικών μέτρων από το πληθυσμό και σωστή οργάνωση του συστήματος υγείας.
https://www.sosiatroi.gr/iatrikes-symvoules/kardiologika/kardiaggeiaka-nosimata/