Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ


Αυχενικό σύνδρομο

Αδόκιμος όρος, χρησιμοποιούμενος στη καθ' ημέρα πράξη, ο οποίος περικλείει πολλές παθήσεις όπως η αυχεναλγία, η δισκοπάθεια και η σπονδυλοαρθρίτις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ή αλλιώς ΑΜΣΣ).

Αυχεναλγία

H απλή αυχεναλγία αποτελεί εκδήλωση πολλών παθήσεων που έχουν σχέση με τους μυς, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους, τα νεύρα, τα αγγεία καθώς και το νωτιαίο μυελό.
Διάταση των μυών και των συνδέσμων της ΑΜΣΣ από κακή θέση της κεφαλής κατά τον ύπνο ή υπερβολικές κινήσεις κατά την ημέρα σε άτομα άνω των 30 ή 40 ετών με εκφυλιστικές αλλοιώσεις είναι συχνά αίτια αυχεναλγίας.

Η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, τοπική εφαρμογή θερμών επιθεμάτων, χειρομαλάξεις, αυχενικό περιλαίμιο, αντιφλεγμονώδη και σπανιότερα έλξεις.

Δισκοπάθεια

H δισκοπάθεια της ΑΜΣΣ συμβαίνει συνήθως μεταξύ 5ου - 6ου και 6ου - 7ου αυχενικών σπονδύλων όπου υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα σε συνδυασμό με αυξημένη συχνότητα τραυματισμών του αυχένος.
Κλινικά έχουμε τοπικά φαινόμενα όπως αυχεναλγία-δυσκαμψία, αυχενο-ωμο-βραχιόνια νευραλγία και σε ελάχιστες περιπτώσεις νευρολογικά συμπτώματα από τα κάτω άκρα όπως κλόνος, σημείο Babinsky και αστάθεια.
Η θεραπεία και εδώ είναι συντηρητική με φάρμακα, αυχενικό κολλάρο, φυσικοθεραπεία και μόνον εάν αυτή αποτύχει για 3-6 μήνες μπορεί να γίνει εγχείρηση.

Αυχενική σπονδυλοαρθρίτιδα

Tέλος όσον αφορά την αυχενική σπονδυλοαρθρίτιδα, αυτή αφορά άτομα που πέρασαν τη μέση ηλικία, χαρακτηρίζεται από εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, αλλοιώσεις των αρθρικών αποφύσεων και αστεόφυτα (άλατα κοινώς).
Κλινικά πέρα από τον πόνο έχουμε τριγμούς, δυσχέρεια στις κινήσεις του αυχένος, μουδιάσματα και τσιμπίματα στα χέρια. Σπάνια υπάρχουν ζάλη, ίλιγγος, τάση προς λιποθυμία τα οποία όμως συμβαίνουν σε ορισμένες κινήσεις της κεφαλής.
Η θεραπεία και εδώ είναι όμοια με τη θεραπεία της απλής αυχεναλγίας.
Ιωάννης Πατούλιας
S.O.S. Ορθοπαιδικός
https://www.sosiatroi.gr/iatrikes-symvoules/orthopedika/auxeniko-syndromo/