Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ζωγραφική : Πέτερ Φον Ες

Peter von Hess
      Ο Πέτερ φον Ες (Peter von Hess) γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1792 και απεβίωσε στις  4 Απριλίου του 1871. 
      Ήταν Γερμανός ζωγράφος και διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα της Ελληνικής επανάστασης του 1821 καθώς και της εισβολής του Ναπολέοντα στη Ρωσία.

Ανδρέας Μιαούλης
      Γεννήθηκε στο Ντύσσελντορφ και ήταν γιoς του Κάρολου Χριστόφορου Ες καθηγητή της χαλκογραφίας στην Ακαδημία των Καλών Τεχνών και γνωστός για τις εγχαράξεις έργων μεγάλων ζωγράφων, όπως Ρέμπραντ και Ραφαήλ

      Ξεκίνησε ως χαράκτης, λόγω του πατρός του. To 1806 στην ηλικία των δεκαέξι ετών εισήχθη στη Ακαδημία του Μονάχου. 

Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄
      Έγινε γνωστός αργότερα με τους πίνακές του «Η μάχη του Αρσί επί του Ώβ» 1817 και του «Καταυλισμού αυστριακού στρατού» 1823. 
      Το 1827 ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος του ανέθεσε την απεικόνιση των ηρώων και των σκηνών της ελληνικής Επανάστασης στη Στοά (Arcaden) του Μονάχου. Για τον σκοπό αυτό συνόδευσε τον Όθωνα στη Ελλάδα, όπου παρέμεινε εννιά μήνες για να γνωρίσει τους τόπους όπου διαδραματίσθηκαν τα ηρωικά γεγονότα του 1821, αλλά και πρωταγωνιστές που συμμετείχαν σ΄αυτά. Επέστρεψε στην Ελλάδα και δεύτερη φορά για να ζωγραφίσει την κεντρική αίθουσα του νεόδμητου τότε ανακτόρου. 

Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο
Δυστυχώς όμως τα καλλιτεχνήματα αυτά καταστράφηκαν μερικώς κατά την πυρκαγιά των ανακτόρων τον Δεκέμβριο 1909 και αργότερα κατά την μεταρρύθμιση των παλαιών ανακτόρων αφαιρέθηκαν τα εναπομείναντα. 
      Ο πίνακας που απεικονίζει την είσοδο του Όθωνος στο Ναύπλιο που ήταν παρών και ο ίδιος βρίσκεται στη Νέα Πινακοθήκη του Μονάχου. Το 1839 μετακλήθηκε στη Ρωσία και, κατά παραγγελίαν του τσάρου Αλεξάνδρου Β΄, ζωγράφισε οκτώ μεγάλους πίνακες που αναπαριστούν τα συμβάντα του 1812.

Η μάχη του Σμολένσκ, 5 Αυγούστου 1812, Ερμιτάζ