Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ

Τυροκαυτερή, από τον Chef Άκη Πετρετζίκη. Απλή και νόστιμη. 
Καλή σας απόλαυση!


Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Αθάνατη Αφροδίτη




Αθάνατη Αφροδίτη του Διός κόρη, 
όλο παγίδες στήνεις της αγάπης.
Δέσποινα παρακαλώ, 
μη να χαρείς, μη ρίχνεις άλλο βάρος
από καημούς και πίκρες στην ψυχή μου.

Δέσποινα παρακαλώ, 
μη να χαρείς.

Τι να `ναι πάλι τι
εκείνο που ποθεί η τρελή καρδιά μου.
Ποια να `ναι πάλι αυτή
που την Πειθώ ικετεύεις να σου φέρει πίσω.
Ποια να πονέσεις σ’ έκανε Σαπφώ;
Ποια να `ναι πάλι αυτή
που την Πειθώ ικετεύεις να σου φέρει πίσω.

Έλα λοιπόν ακόμα μια φορά
να με λυτρώσεις απ’ τα βάσανά μου.


Σαπφώ

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ


Στην Ιερά μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους φυλάσσεται η Ιερά εικόνα  «Παναγία Γερόντισσα», η οποία έλαβε αυτή την ονομασία από ένα θαύμα που συνέβη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του θανάτου ενός γέροντος ορθοδόξου ηγουμένου.

Σε έναν ασθενή ευσεβέστατο ηγούμενο ο Θεός απεκάλυψε την ημέρα του θανάτου του. Αυτός ηθέλησε πριν πεθάνει να κοινωνήσει τα Άχραντα μυστήρια. Ζήτησε λοιπόν από τον εφημέριο ιερομόναχο να βιαστεί για να προλάβει να τον κοινωνήσει. Εκείνος, όμως, καθυστερούσε και ο Γέροντας εκινδύνευε ν’ αποθάνει χωρίς να κοινωνήσει. Τότε από την εικόνα της Θεοτόκου ηκούσθη μια οργισμένη φωνή να ερωτά τον ιερομόναχο γιατί αργούσε και δεν συμμορφωνόταν με την παράκληση του Γέροντα. Όπως ήταν φυσικό ο ιερομόναχος συμμορφώθηκε και τρέμοντας σύγκορμος έκανε το λειτούργημά του. Έκτοτε η εικόνα αυτή ονομάσθηκε «Παναγία η Γερόντισσα», επειδή υπεστήριξε την παράκληση του Γέροντος.



Η Παναγία Γερόντισσα είναι θαυματουργή εικόνα. Στην εικόνα, που βρίσκεται στον κίονα του αριστερού χορού του καθολικού της Μονής, η Παναγία παριστάνεται σε όρθια στάση δεήσεως χωρίς τον Χριστό. Στην ασημένια επένδυση της εικόνας φαίνεται και ένα πιθάρι που ξεχειλίζει θυμίζοντας μας ένα θαύμα της Παναγίας, η οποία εισακούοντας τις προσευχές του Γέροντος (εξ ου και Γερόντισσα) γέμισε με λάδι τα άδεια πιθάρια της Μονής.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ


Ο "ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ" στέλνει θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τους εύχεται κουράγιο και δύναμη. 
Σχετικά με τις πυρκαγιές, επιλέξαμε να αναδημοσιεύσουμε την παρακάτω είδηση, η οποία είναι σχετικά διαφορετική από όσες κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες:

Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, εκλήθη ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) να συνεισφέρει στην αρχική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και στην εξακρίβωση των αρχικών εστιών πυρκαγιάς, αξιοποιώντας την πρόσβασή του στις διεθνείς δορυφορικές βάσεις δεδομένων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, μέσω της συνεργασίας του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με το International Charter for Space and Major Disasters, κατέθεσε αίτημα καταγραφής προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) για λήψη όλων των διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς, προκειμένου να υπάρξει αρχική ανάλυση και πληρέστερη αποτύπωση της καταστροφής και καταγραφής των αιτιών των πυρκαγιών.
Ο ΕΛΔΟ, αξιοποιώντας τις παρεχόμενες εικόνες από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δορυφόρους έδωσε στην Πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη καθώς και για την εξέλιξη των πυρκαγιών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έναρξη της πυρκαγιάς στην Κινέτα

Στην περιοχή της Κινέτας, στις 23/07/2018 και ώρα 12:03 μμ εμφανίζεται η αποτύπωση από δορυφόρο πρώτης εστίας πυρκαγιάς, η οποία αντιστοιχίζεται με την καταγραφή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Στις 12:35 μμ καταγράφεται

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΑΙΣΩΠΟΥ ΜΥΘΟΙ: Ἡρακλῆς καὶ Ἀθηνᾶ



Ἡρακλῆς καὶ Ἀθηνᾶ
Διὰ στενῆς ὁδοῦ ὥδευεν Ἡρακλῆς. Μήλῳ δέ τι ὅμοιον κατὰ γῆς καθήμενον ἰδὼν ἐπειρᾶτο τῷ ῥοπάλῳ συντρίβειν. Τὸ δὲ [μᾶλλον] διπλοῦν ἀπὸ τῆς ψαύσεως τοῦ ῥοπάλου ἐγένετο. Ὁ δὲ μᾶλλον τῷ ῥοπάλῳ καὶ αὖθις ἔπαιε. Τὸ δ᾿ εἰς μέγεθος ἀρθὲν τὴν ὁδὸν τούτῳ ἀπέφραξε. ὁ δὲ ῥίψας τὸ ῥόπαλον ἵστατο ἐκπληττόμενος. Ἀθηνᾶ δὲ τοῦτον ἰδοῦσα ἔφη· Ὦ Ἡράκλεις, παῦσαι θαυμάζων· τὸ γὰρ νῦν τὴν ἀπορίαν σοι προξενῆσαν ἡ φιλονεικία καὶ ἔρις ἐστίν. Ἂν οὖν τις ταύτην οἵαν εὗρεν ἀφήσῃ, ἐπὶ μικροῦ μένει· ἂν δὲ μάχεσθαι θέλῃ πρὸς ταύτην, οὕτως ἐκ μικροῦ οἰδεῖ καὶ εἰς μέγα προέρχεται.

Μετάφραση Μύθου:

Μία φορά ο Ηρακλής περνούσε από ένα στενό δρομάκι. 
Είδε καταγής ένα πράγμα που έμοιαζε με μηλαράκι, του φάνηκε πως ήταν κάτι κακό, και θέλησε να το συντρίψει με το ρόπαλο. 
Το χτυπάει με το ρόπαλο, το μηλαράκι δεν συντρίφτηκε, αλλά αντίθετα έγινε διπλάσιο σε μέγεθος. 
Το κοπανάει ξανά, και διπλασιάστηκε σε μέγεθος. Συνέχισε να το κοπανάει με το ρόπαλο, το μηλαράκι δεν ζουλιόταν, αντιθέτως: με κάθε χτύπημα μεγάλωνε, γρήγορα μεγάλωσε τόσο που έφραξε όλο το δρόμο και δεν μπορούσε να περάσει.
Ο Ηρακλής έμεινε έκπληκτος, άφησε το ρόπαλο και κοίταζε απορημένος, αναρωτιόταν "τι πράγμα είναι αυτό;".
Σε εκείνη την απορία του εμφανίστηκε η θεά Αθηνά και του λέει: 
Ώ Ηρακλή, αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που μοιάζει με μήλο; Είναι ο σπόρος της φιλονικίας, του καβγά. 
Άν το αφήσεις, παραμένει μικρό. Άν το πολεμήσεις, μόνο που μεγαλώνει, διογκώνεται και αδιέξοδο δημιουργεί. Να θυμάσαι, όποτε το δεις, άστο όπως είναι και μην το πολεμάς!

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

ΚΑΥΣΩΝΑΣ


ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
Φορέστε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα ωστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων).

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Κόρη τοῦ βουνοῦ



Νὰ κάθεται ξυπόλητη κι ἀχτένιστη τὴν εἶδα
ἔχοντας στοὺς βατόγκρεμους τὰ πόδια κρεμαστά·
κι ἐγὼ ποὺ πέρασα ἀπὀ ῾κεῖ, τὴν πῆρα γιὰ νεράϊδα
κι εἶπα: Θέλεις νὰ ῾ρθεῖς μ᾿ ἐμὲ στοὺς κάμπους, στὰ βουνά;

Μὲ κοίταξε μ᾿ ἐκεῖνο της τὸ βλέμμα, ποὺ κρατάει
γιὰ τελευταῖο ἡ ὀμορφιὰ σὰν τὴ νικᾶμε πιά
κι εἶπα ξανά: Ὁ μήνας εἶν᾿ ποὺ ὁ κόσμος ἀγαπάει, 
θέλεις κάτω ἀπὸ τὰ δέντρα ῾κεῖ νὰ πᾶμε τὰ βαθιά;

Ἐσκούπισε τἀπόδια της στὴν πράσινη ραχούλα, 
ἔγειρε καὶ μὲ κοίταξε γιὰ δεύτερη φορά·
κι ἔμεινε ἡ ὄμορφη ναζοῦ τότε συλλογισμένη...
Ἂχ πῶς τραγούδαγαν τρελλὰ στὸ δάσοςτὰ πουλιά!

Σιγὰ σιγὰ καὶ τὰ νερὰ στὴ ρεματιὰ κυλοῦσαν!
Κι εἶδα κοντά μου νά ῾ρχεται στὰ βάθη τὰ πυκνά, 
εὐτυχισμένη κορασιά, φοβιάρα καὶ γελοῦσαν
τ᾿ ἀγριωπὰ τὰ μάτιά της κάτω ἀπ᾿ τὰ μαλλιά.

Βικτώρ Ουγκώ

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑ



Το Μοναστήρι της Παναγίας της Γαυριώτισσας βρίσκεται έξω από την πόλη της Αμφίκλειας, σε υψόμετρο 800 μ. χωμένο σε πυκνό δάσος από πεύκα, κέδρα, βελανιδιές και γαύρους. Το Μοναστήρι ήταν ανδρικό στο παρελθόν, όμως από το 1954 μετατράπηκε σε γυναικείο και δόθηκε νέα πνοή πνευματική, φιλανθρωπική, δημιουργική. Πρώτη Ηγουμένη υπήρξε η Μοναχή Παρθενία Τσαγκρώνη. Μετά την κοίμησή της την 1ηΙουλίου 2001, Ηγουμένη υπήρξε η Μοναχή Γαλήνη Παλαιοβράχα, που μαζί με τις λοιπές Μοναχές συνεχίζουν το ίδιο έργο: να διατηρούν αυτό το χώρο πραγματικό τόπο τιμής και δόξας της Υπεραγίας Θεοτόκου και καταφύγιο των πιστών για τη σωτηρία τους.  

Το Μοναστήρι είναι ένα οχυρό με δύο πύλες, ανατολικά και δυτικά, από τις οποίες ο πορτάρης, άλλοτε, επέτρεπε την είσοδο σε όποιον έκρουε το μάνταλο, κατά το γνωστό ήχο: «τον Αδάμ, τον Αδάμ, τον Αδάμ, τον Αδάμ, τον Αδάμ, τον Αδάμ». Στην ίδια τοποθεσία βρισκόταν το πιο παλαιό Μοναστήρι, που είχε την αρχή του στους βυζαντινούς χρόνους. Τα υπάρχοντα όμως κτήρια είναι του 18ου αιώνα, όπως μαρτυρά και η εντοιχισμένη επιγραφή στο υπέρθυρο της προηγούμενης εισόδου της Μονής, δίπλα στη σημερινή: «Ανηγέρθη το παρόν κτίσμα επί έτους 1755, 22 Σεπτεμβρίου».

Ο Ιερός Ναός του Μοναστηριού είναι αφιερωμένος στην Παναγία Γαυριώτισσα και εορτάζει την 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού του Γενεσίου της Θεοτόκου. 

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

"Πλοίο σε ταραγμένα νερά"
Ο Βασίλειος Χατζής, γεννήθηκε στην Καστοριά και μεγάλωσε στην Πάτρα. Φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα στα 1886, και είχε καθηγητές τον Νικηφόρο Λύτρα και τον Κωνσταντίνο Βολανάκη.

Παρουσίασε έργα του σε πάμπολλες εκθέσεις στην Αθήνα, στο Δημαρχείο, στο Ζάππειο και στην Ένωση Συντακτών αλλά και στην Αλεξάνδρεια. Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, κατόπιν εντολής του Αρχηγείου Ναυτικού, επιβιβάσθηκε σε πολεμικά πλοία και απεικόνισε σκηνές από την δράση του Στόλου.
"Η Ναυμαχία της Έλλης" 1913
Διακρίθηκε ως θαλασσογράφος αλλά ασχολήθηκε επίσης με την τοπογραφία και με θέματα από την ζωή των αγροτών. Υπήρξε οπαδός του ακαδημαισμού αλλά και των υπαιθριστικών αντιλήψεων.


Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Αισώπου Μύθοι: Ἁλιεὺς αὐλῶν


Ἁλιεὺς αὐλητικῆς ἔμπειρος, ἀναλαβὼν αὐλοὺς καὶτὰ δίκτυα, παρεγένετο εἰς τὴν θάλασσαν καὶ στὰς ἐπί τινος προβλῆτος πέτρας, τὸ μὲν πρῶτον ᾖδε, νομίζων αὐτομάτους πρὸς τὴν ἡδυφωνίαν τοὺς ἰχθύας ἐξαλεῖσθαι πρὸς αὐτὸν. Ὡς δὲ, αὐτοῦ ἐπὶ πολὺ διατεινομένου, οὐδὲν πέρας ἠνύετο, ἀποθέμενος τοὺς αὐλοὺς ἀνείλετο τὸ ἀμφίβληστρον καὶ βαλὼν κατὰ τοῦ ὕδατος πολλοὺς ἰχθύας ἤγρευσεν. Ἐκβαλὼν δὲ αὐτοὺς ἀπὸ τοῦ δικτύου ἐπὶ τὴν ἠιόνα, ὡς ἐθεάσατο σπαίροντας, ἔφη· "Ὦ κάκιστα ζῷα, ὑμεῖς, ὅτε μὲν ηὔλουν, οὐκ ὠρχεῖσθε, νῦν δὲ, ὅτε πέπαυμαι, τοῦτο πράττετε."

Πρὸς τοὺς παρὰ καιρόν τι πράττοντας ὁ λόγος εὔκαιρος. 

Μας λέει ο μύθος:

Ένας ψαράς ήξερε να παίζει καλά τον αυλό. 
Πήρε λοιπόν κ τον αυλό μαζί με τα δίχτυα του κ πήγε σε έναν βράχο της θάλασσας να ψαρέψει. Εκεί έκατσε κ έπαιζε τον αυλό, πιστεύοντας ότι θα μαγέψει τα ψάρια με την ωραία μουσική του κ θα βγουν μόνα τους στη στεριά. 

Αλλά, όση ώρα κι αν έπαιζε τον αυλό, κανένα ψάρι δεν έβγαινε. Έριξε τότε το δίχτυ, έπιασε κ έβγαλε πολλά ψάρια, και σαν τα είδε να σπαρταρούν είπε: "άτιμα πλάσματα! όταν σας έπαιζα τόσο ωραία μουσική, δεν χορεύατε, και χορεύετε τώρα!".

Κάποτε στη ζωή δέν αρκεί η ομορφιά, τα ωραία λόγια, τα ειρηνικά μέσα, χρειάζεται κ δυναμική δράση.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ



Βασίλης Τσούτσος, MD, MSc Δημόσιας Υγείας

 Ειδικός Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Είναι λοιμώδες μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από μικρόβιο που ονομάζεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.
Προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες αλλά και άλλα όργανα του σώματος όπως οστά,νεφρούς,λάρυγγα,εγκέφαλο(μήνιγγες),λεμφαδένες κ.ά.

Πως μεταδίδεται;
Η φυματίωση μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο με εισπνοή σταγονιδίων που αποβάλλονται από πάσχοντα άτομα με τον βήχα,την έντονη ομιλία ,το φτάρνισμα και το γέλιο.
Μόνο άτομα που νοσούν από πνευμονική ή λαρυγγική φυματίωση μεταδίδουν τη νόσο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα γενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη αδυναμία,
καταβολή,απώλεια βάρους , πυρετό ή δεκατική πυρετική κίνηση και νυκτερινούς ιδρώτες.
Σε εντόπιση της νόσου στους πνεύμονες τα επιπλέον συμπτώματα είναι βήχας που διαρκεί περισσότερο από 15 μέρες , πόνος στο θώρακα και αιμόπτυση.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Δεροπολίτισσα


Δεροπολίτισσα - Παραδοσιακό της Βορείου Ηπείρου


Άιντε μωρ’ Δεροπολίτισσα μωρ’ καημένη, 
άιντε μωρ’ Δεροπολίτισσα ζη μωρ’ ζηλεμένη.

Σύ σαν πας στην εκκλησιά μωρ’ καημένη, 
σύ σαν πας στην εκκλησιά ζη μωρ’ ζηλεμένη.

Άιντε με λαμπάδες με κεριά μωρ’ καημένη, 
άιντε με λαμπάδες με κεριά ζη μωρ’ ζηλεμένη.

Ωρε για προσκύνα και για μας μωρ’ καημένη, 
ωρε για προσκύνα και για μας ζη μωρ’ ζηλεμένη.

Άιντε και για μας τους Χριστιανους μωρ’ καημενη, 
άιντε και για μας τους Χριστιανους ζη μωρ’ ζηλεμενη

Μην μας σφάξει η Τουρκιά μωρ’ καημένη, 
μην μας σφάξει η Τουρκιά ζη μωρ’ ζηλεμένη.

Σαν τ’ αρνια της Πασχαλιάς μωρ’ καημένη, 
σαν τ’ αρνιά της Πασχαλιάς ζη μωρ’ ζηλεμένη.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ : MARIA WIIK

"ELSA"
Η Maria Wiik γεννήθηκε στο Ελσίνκι στις 3 Αυγούστου 1853. Με προτροπή της οικογενείας της ασχολήθηκε με την ζωγραφική και σπούδασε στη Σχολή Σχεδίου του Ελσίνκι στα 1874 - 1875. 


Για την κοινωνία της Φινλανδίας εκείνη την εποχή αυτό ήταν πρωτοποριακό. Το ταλέντο της ήταν μεγάλο και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι στην περίφημη Academie Julien. Πέρασε και μια εποχή σαν αναπληρώτρια καθηγητής στο Ελσίνκι.

Maria Wiik
Τοπία και πορτραίτα αποτελούν την θεματολογία της και η τεχνική των πορτρέτων της, εισάγει μια "ψυχολογική" ατμόσφαιρα του υποκειμένου. 

Seeside
Ο πίνακάς της "Out into the World" κέρδισε Αργυρό μετάλλιο στα 1900 και έχει συγκαταλεχθεί ανάμεσα στα καλύτερα έργα από γυναίκες ζωγράφους, στο βιβλίο Women Painters of the World.

"Out into the world"

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Αισώπου Μύθοι: Νοσῶν καὶ ἰατρός



Νοσῶν τις καὶ ἐπερωτώμενος ὑπὸ τοῦ ἰατροῦ πῶς διετέθη, ἔλεγε πλέον τοῦ δέοντος ἱδρωκέναι. Ὁ δὲ ἔφη· Ἀγαθὸν τοῦτο. Ἐκ δευτέρου δὲ ἐρωτώμενος πῶς ἔχοι, ἔφη φρίκῃ συνεχόμενος διατετινάχθαι. Ὁ δέ· Καὶ τοῦτο, ἔφη, ἀγαθόν. Τὸ δὲ τρίτον ὡς παρεγένετο καὶ ἐπηρώτα αὐτὸν περὶ τῆς νόσου, διαῤῥοίᾳ περιπεπτωκέναι ἔφασκε. Κἀκεῖνος ἀγαθὸν καὶ τοῦτο φήσας ἀπηλλάγη. Τῶν δὲ οἰκείων τινὸς παραγενομένου πρὸς αὐτὸν καὶ πυνθανομένου πῶς ἔχοι, ἔφη πρὸς αὐτόν· Ἐγώ σοι ὑπὸ τῶν ἀγαθῶν ἀπόλωλα. 
Οὕτω πολλοὶ τῶν ἀνθρώπων ἐπὶ τούτοις ὑπὸ τῶν πέλας μακαρίζονται τῇ ἔξωθεν οἰήσει, ἐφ᾿ οἷς αὐτοὶ παρ᾿ ἑαυτοῖς τὰ μάλιστα δυσφοροῦσιν.


Μετάφραση Μύθου:

Ένας γιατρός εξέταζε έναν ασθενή:
 
Τι συμπτώματα έχεις; 
- ιδρώνω υπερβολικά! 
- Ά,λέει ο γιατρός, αυτό είναι καλό, το σώμα αντιδρά. 

Άλλο κανένα σύμπτωμα; 
- έχω πολύ πυρετό! - Ά, κι αυτό είναι καλό, το σώμα παλεύει! 

Άλλο κανένα σύμπτωμα; - έχω και διάρροια! 
- Ά, κι αυτό είναι καλό, το σώμα αποβάλλει τοξίνες. 
Άλλο τίποτε; - Έχω φοβερό ρίγος! - Ά, αυτό είναι καλό σύμπτωμα!

Αφού έκανε τη διάγνωσή του ο γιατρός, έφυγε. 
Έρχεται έπειτα ένας συγγενής και ρωτάει τον άρρωστο: 
πώς πας; 
- Από τα πολλά καλά που έχω, κοντεύω να πεθάνω!

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Βρογχικό άσθμα στα παιδιά!

Βασίλης Τσούτσος, MD, MSc Δημόσιας Υγείας

 Ειδικός Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

      Στο παιδικό άσθμα οι πνεύμονες φλεγμαίνουν όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένους παράγοντες όπως για παράδειγμα η γύρη, η υγρασία κ.ά. Σε άλλες περιπτώσεις το παιδικό άσθμα εμφανίζεται μετά από κρυολογήματα ή άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Το παιδικό άσθμα προκαλεί ενοχλητικά, καθημερινά συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται στο παιχνίδι, το σχολείο, την άσκηση αλλά ακόμα και στον ύπνο. Σε πολλές περιπτώσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες κρίσεις.
Το παιδικό άσθμα αποτελεί σημαντική αιτία πρόσβασης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, νοσηλείας αλλά και απουσίας από το σχολείο.
Δυστυχώς η νόσος αυτή δεν θεραπεύεται και τα συμπτώματα μπορεί να συνεχιστούν και στην ενήλικο ζωή. Με τη σωστή όμως αντιμετώπιση μπορεί να υπάρξει έλεγχος των συμπτωμάτων και πρόληψη πιθανής βλάβης των πνευμόνων.
      Συμπτωματολογία.
Συνήθη συμπτώματα και σημεία παιδικού άσθματος αποτελούν:
1.     Συχνός , διακεκομμένος βήχας.
2.     Δυσκολία στην αναπνοή.
3.     Σφύριγμα στην αναπνοή και κυρίως κατά την εκπνοή.
4.     Βάρος και σφίξιμο στο στήθος.
5.     Πόνος στο στήθος, κυρίως σε μικρότερα παιδιά.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
1.     Προβληματικό ύπνο ο οποίος οφείλεται σε αναπνευστική δυσχέρεια, βήχα και σφύριγμα στο στήθος.
2.     Παροξύνσεις βήχα και συριγμού οι οποίες χειροτερεύουν στη διάρκεια ή εξ αιτίας λοιμώξεων του αναπνευστικού.
3.     Καθυστέρηση στην ανάρρωση μετά από αναπνευστική λοίμωξη ή βρογχίτιδα.
4.     Δυσκολία στην αναπνοή η οποία προκαλεί περιορισμό στην άσκηση.
5.     Κόπωση η οποία συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα στον ύπνο.
Το πρώτο ενδεικτικό σημείο άσθματος στα παιδιά αποτελεί το σφύριγμα που επιμένει, σε έδαφος συνήθως ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς το παιδί μεγαλώνει, άσθμα που συνδέεται με αλλεργίες είναι πολύ συχνό.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Κοσμοπλάστρα μουσική Κ.Παλαμάς




Των Θεών, Θεών βωμοί, 
κάστρα, κάστρα των Πατρίδων, 
της Αγάπης περιβόλια, 
ξύπνα τα τ’ αθάνατα, 
κοσμοπλάστρα μουσική!

Και ξυπνάς κι εσύ, ω μαγεύτρα
περδικόστηθη κυρά, 
με τα λόγια προς τ’ αστέρια
τα προσταχτικά.

Κι άφησες του τάφου μέσα
το κορμί του χαλασμού, 
και το μνήμα ήταν για σένα
πόρτα λυτρωμού.

Των Θεών, Θεών βωμοί, 
κάστρα, κάστρα των Πατρίδων, 
της Αγάπης περιβόλια, 
ξύπνα τα τ’ αθάνατα, 
κοσμοπλάστρα μουσική!

Και σου φέρνω αναστημένους
σε καθρέφτες μαγικούς
τις πεντάμορφες του κόσμου
κι όλους τους καιρούς.

Σάρκα η μουσική μου γίνεται
με την πλάστρα μας φωτιά
και γεννιούνται απ’ τα φιλιά μας
τ’ αψεγάδιαστα παιδιά.

Των Θεών, Θεών βωμοί, 
κάστρα, κάστρα των Πατρίδων, 
της Αγάπης περιβόλια, 
ξύπνα τα τ’ αθάνατα, 
κοσμοπλάστρα μουσική!

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Ομπρός οι δημιουργοί - Άγγελος Σικελιανός


Ομπρός οι δημιουργοί.. 
Την ανθοφόρα ορμή σας, στυλώστε με κεφάλια και με πόδια, μη βουλιάξει ο ήλιος.


Βοηθάτε με κι εμένανε αδελφοί, να μη βουλιάξω αντάμα..
Τι πια είν᾿ απάνω μου και μέσα μου και γύρα.
Τι πια γυρίζω σ᾿ έναν άγιον ίλιγγο μαζί του...



Χίλια καπούλια ταύροι του κρατάν τη βάση, δικέφαλος αητός·
κι απάνω μου τινάζει τις φτερούγες του και βογγάει ὁ σάλαγός του, 
στην κεφαλή μου πλάι και μέσα στην ψυχή μου.
και το μακριά και το σιμά για μένα πια είν᾿ ένα...



Πρωτάκουστες βαριές με ζωνουν αρμονίες, 
ομπρός, σύντροφοι, βοηθάτε να σηκωθεί να γίνει ο ήλιος πνεύμα.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Παναγία Γαλακτοτροφούσα


Παναγία Γαλακτοτροφούσα - Ιερά Μονή Χιλανδαριου

Η εικόνα της, πάντα σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις που βρίσκονται στη Μονή Χιλιανδαρίου, βρισκόταν στη Λαύρα του Όσιου Σάββα του Ηγιασμένου. Πριν πεθάνει ο Όσιος Σάββας είπε σ' αυτούς που ήταν γύρω από το κρεβάτι του, ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιο βασιλοπαίδι, Σάββας ονομαζόμενος και αυτός. Να του δοθεί λοιπόν η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης σαν ευλογία. Γεγονός που έγινε τον 13ο αιώνα, όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος, κτήτορας της Μονής Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους. Αυτός μετέφερε την αγία αυτή εικόνα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή την οποία ο ίδιος ίδρυσε.


Ο νέος Σάββας την αφιέρωσε στο σερβικό Κελλί των Καρυών "Τυπικαριό", όπου ο ίδιος συχνά διέμενε και όπου υπάρχει μέχρι σήμερα τοποθετημένη στο τέμπλο στα δεξιά της Ωραίας Πύλης, δηλαδή στη θέση της εικόνας του Χριστού, η οποία βρίσκεται στα αριστερά αντίθετα με την επικρατούσα συνήθεια.