Αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα συνυπάρχουν
Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα πολύ συχνά εμφανίζονται μαζί και προσβάλλουν τον ίδιο ασθενή.
Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο συνυπάρχουν αυτές οι δύο παθήσεις, αφού προσβάλλουν δυο διαφορετικά όργανα.
Η συχνότητα της ρινίτιδας εκτιμάται ότι είναι περίπου 10% στα παιδιά, 20-30% στους εφήβους και 5-10% στους ενήλικες.
Η συχνότητα του άσθματος κυμαίνεται από 1,5% έως και 10%.
Την τελευταία 20ετία παρατηρείται αύξηση της συχνότητας της ρινίτιδος και του άσθματος. Υπολογίζεται ότι από τους 10 ασθενείς με ρινίτιδα 3-4 από αυτούς κάποια στιγμή θα εμφανίσουν άσθμα, ενώ στα ¾ των ασθενών με άσθμα συνυπάρχει η ρινίτιδα. Οι δυο αυτές παθήσεις συχνά εκδηλώνονται μαζί, γι’ αυτό πρέπει να θεραπεύονται και οι δυο και να μην αγνοείται η μια (συνήθως η ρινίτιδα).
Η παρουσία αλλεργικής ρινίτιδος στην παιδική ηλικία φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης άσθματος αργότερα.
Τα εν λόγω νοσήματα κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στις αρχές του Φθινοπώρου (για τους γιατρούς «μικρή Άνοιξη») και κυρίως την Άνοιξη.
Αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα. Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα κλασσικά συμπτώματα της καταρροής, του κνησμού, των πολλών και απανωτών πταρμών (φτερνισμάτων) και της απόφραξης (μπούκωμα στη μύτη) είναι γνωστά σε όλους λίγο-πολύ. Συχνά παρατηρείται και κνησμός στα μάτια (επιπεφυκίτιδα),όπως αρκετές φορές και κρίσεις δύσπνοιας (άσθμα) με συρίττοντες ήχους από τον πνεύμονα (γατάκια).
Ποια είναι η προφύλαξη που μπορεί κανείς να πάρει, προκειμένου τα επεισόδια ρινίτιδος να είναι ήπια;
Καλό είναι να γίνει διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδος με αποκλεισμό άλλων τύπων ρινίτιδας, όπως π.χ. της αγγειοκινητικής ρινίτιδας, χαρακτηριστικό της οποίας αποτελεί το εναλασσόμενο μπούκωμα της μύτης (άλλοτε το δεξί και άλλοτε το αριστερό ρουθούνι), της επαγγελματικής ρινίτιδας (από έκθεση) σε αλλεργιογόνα στο εργασιακό περιβάλλον, όπως λ.χ. πειραματόζωα στους ερευνητές, σπόροι δημητριακών σε αρτοποιούς και αγρότες, κλπ. Άλλες μορφές ρινίτιδος είναι η ορμονική σε εγκύους, η φαρμακευτική, που προκαλείται από κατάχρηση αποσυμφορητικών φαρμάκων και η ρινίτιδα από ασπιρίνη, που συχνά επιπλέκεται με άσθμα και πολύποδες στη μύτη.
Για τη διάγνωση χρειάζεται εξέταση του ασθενούς, ενδοσκόπηση της μύτης και αλλεργιολογικές δοκιμασίες (prick tests) και/ή αιματολογική διερεύνηση αντισωμάτων έναντι αλλεργιογόνων, στα οποία ο ασθενής πιθανόν είναι ευαίσθητος.
Θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος
Η βασική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδος και του άσθματος περιλαμβάνει την αποφυγή επαφής με τα αλλεργιογόνα, έγκαιρη χρήση αντιαλλεργικών φαρμάκων, συχνή παρακολούθηση από το γιατρό (1 φορά το μήνα την αλλεργική περίοδο), καθώς και την απευαισθητοποίηση των ατόμων με έντονα συμπτώματα με τη διενέργεια ειδικών εμβολίων.
Βασίλειος Ρίζος MD
Χειρουργός - Ωτορινολαρυγγολόγος - SOS Ιατρός
Χειρουργός - Ωτορινολαρυγγολόγος - SOS Ιατρός
https://www.sosiatroi.gr/iatrikes-symvoules/sos-symvoules/allergiki-rinitida-kai-asthma/