Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΣΟΣ ΙΑΤΡΟΙ: Τα γαστρεντερολογικά του καλοκαιριού



Καλοκαίρι: ήλιος, θάλασσα και καλό φαγητό!
Για να χαρούμε αυτό το τρίπτυχο με ασφάλεια και να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και φέτος το καλοκαίρι οι SOS ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ συμβουλεύουν.

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία...

Αποφεύγουμε τα γαστρεντερολογικά προβλήματα το καλοκαίρι
Διατηρούμε τα ωμά κρέατα, ψάρια και πουλερικά στην ψύξη το πολύ έως 2 ημέρες. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Μετά το πλύσιμο μαγειρεύουμε το τρόφιμο σε υψηλή θερμοκρασία και το καταναλώνουμε άμεσα.
Πλένουμε καλά τις επιφάνειες και τα σκεύη επεξεργασίας τροφίμων.
Χρησιμοποιούμε διαφορετικά σκεύη για τα ωμά και τα μαγειρευμένα τρόφιμα.


Προστατεύουμε τα τρόφιμα από μύγες και έντομα.
Δεν καταναλώνουμε τρόφιμα από πλανόδιους, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά και άγνωστης προέλευσης νερό και παγάκια. Στα ταξίδια τα φρούτα να αποφλοιώνονται και το φαγητό να σερβίρεται ζεματιστό.
Πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας, ειδικά μετά την τουαλέτα και πριν από την παρασκευή του φαγητού.
Σιγουρευόμαστε για την ποιότητα του πόσιμου νερού της περιοχής. Στην ανάγκη χρησιμοποιούμε βρασμένο ή εμφιαλωμένο νερό.
Στα ξενοδοχεία χρησιμοποιούμε χειροπετσέτες διαποτισμένες με αλκοολούχο διάλυμα.
Σε συνεννόηση με γιατρό μπορούμε να κάνουμε προφυλακτική χρήση αντιβιοτικών (σιπροφλοξασίνη, λεβοφλοξασίνη, αζιθρομυκίνη) για ταξιδιωτικούς προορισμούς υψηλού κινδύνου.
Ομάδες που πρέπει να εμβολιάζονται προληπτικά για την ηπατίτιδα Α είναι τα άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με οξεία ηπατίτιδα A, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με μεγάλη ενδημικότητα της νόσου καθώς και οι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μονάδες καθαριότητας και μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων.

Και δεν ξεχνάμε ότι...
Υψηλές θερμοκρασίες και κακή συντήρηση των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Τα τρόφιμα που προκαλούν συχνότερα τροφικές δηλητηριάσεις είναι το νερό, τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά, τα ωμά λαχανικά και τα θαλασσινά.
Η δηλητηρίαση εκδηλώνεται μετά από 2 έως 6 ώρες ( σε περιπτώσεις οξείας δηλητηρίασης) ή από 24 έως 48 ώρες μετά την κατανάλωση της «ύποπτης» τροφής με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, κοιλιακό πόνο, ναυτία, έμετο, ανορεξία και διάρροιες.
Η αντιμετώπιση των τροφικών δηλητηριάσεων είναι συνήθως υποστηρικτική. Ενημερώνουμε πάντα το γιατρό μας αν έχουμε διάρροια που διαρκεί πάνω από τρεις μέρες ή αιματηρή ή διάρροια με υψηλό πυρετό, εμέτους και πόνο στην κοιλιά.
Οι ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνουν βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους, όσους βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και γυναίκες σε εγκυμοσύνη. Στις ομάδες αυτές επιβάλλεται ιατρική επέμβαση με τα πρώτα συμπτώματα.
Η διάρροια των ταξιδιωτών αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με ταξίδια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.
Η γαστρεντερίτιδα του κολυμβητή μεταδίδεται μέσω κατάποσης μολυσμένου από κολοβακτηρίδια νερού θάλασσας ή πισίνας.
Ο ιός της ηπατίτιδας A μεταδίδεται με τη κατανάλωση τροφίμων/νερού που έχουν μολυνθεί απόπεριττώματα πάσχοντος ατόμου ή μολυσμένων θαλασσινών-οστρακοειδών.
Η κατανάλωση ωμών/αλλοιωμένων θαλασσινών αυξάνει τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων καθώς τα οστρακοειδή φιλτράρουν μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού που μπορεί να φέρουν τοξίνες, βακτήρια και ιούς. Μόνο οστρακοειδή που προέρχονται από ελεγχόμενες «καλλιέργειες» θεωρούνται ασφαλή.
Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος
SOS Γαστρεντερολόγος Θεσσαλονίκης
http://www.sosiatroi.gr/iatrikes-symvoules/sos-symvoules/gastrenterologika-kalokairiou/