Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΤΙ ΘΑΜΟΥΝ - Απ.Μαμμέλης



ΤΙ ΘΑΜΟΥΝ

Αν με ξεχνούσε ο θάνατος, άνθρωπε, δέκα αιώνες,
να διάβαζα όσα θάγραφαν ακόμα οι πιο μεγάλοι
κι αν του εγκεφάλου μου οι πτυχές γινόντανε κρυψώνες
ανείπωτης μιας μάθησης, ποιος τάχα θαμουν πάλι;

Θάμουν ο μέγας Δάσκαλος, ίσως, του τότε κόσμου!
Της πανσοφίας το σύμβολο στη γη, σε ανθρώπου σώμα!
Ο μέγας νους, ο δημιουργός, μα μπρος στο Νου του Εκτός μου,
ο ανίδεος... κι αν υπήρχα μυριάδες χρόνια ακόμα!

Θάξερα απ' τη Θεότητα κι απ' το Μυστήριο τόσα,
όσα και τώρα απ' τον ρυθμό και την ουσία του απείρου!
Θάμουν και τότε ένα μηδέν, σαν τώρα! Κόψου ω γλώσσα!
Σκύψτε σοφοί! Και συ ποιητή, γονάτισε κι οδύρου!

Απόστολος Μαμμέλης, συλλογή "Πνοή και Τέχνη"

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ


Η απασχόληση σε διάφορες εργασίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νοσήματος των πνευμόνων και να προκαλέσει το λεγόμενο <<επαγγελματικό>> νόσημα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των υλικών με τα οποία μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή στο εργασιακό περιβάλλον.
Τι είναι επαγγελματικό νόσημα πνευμόνων;
Είναι το νόσημα των πνευμόνων το οποίο έχει συνδεθεί με το επάγγελμα κάποιου ατόμου. Είναι η νόσος η οποία έχει αιτιολογική σχέση με κάποιο υλικό με το οποίο έρχεται σε επαφή κάποιος στην εργασία του.
Ο όρος επαγγελματικό νόσημα πνευμόνων (Ε.Ν.Π.) καλύπτει μία ομάδα από διαφορετικές καταστάσεις. Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική και προσβάλλει τους πνεύμονες με διαφορετικό τρόπο. Μερικά επαγγελματικά νοσήματα προσβάλλουν τους αεραγωγούς , αυτούς δηλ. που μεταφέρουν τον αέρα από και προς τους πνεύμονες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το λεγόμενο επαγγελματικό άσθμα.
Άλλα νοσήματα προσβάλλουν τους λεπτούς αερόσακους μέσω των οποίων το οξυγόνο μεταφέρεται στο αίμα από τον αναπνεόμενο αέρα. Άλλα πάλι μπορεί να προσβάλλουν τη λεπτή επένδυση μεταξύ των πνευμόνων και του θωρακικού κλωβού. Ο αμίαντος μπορεί να προκαλέσει ένα αριθμό διαφορετικών νοσολογικών καταστάσεων σε αυτή την περίπτωση.
Ο παράγοντας ο οποίος συνδέει όλες τις παραπάνω καταστάσεις μεταξύ τους είναι το εργασιακό περιβάλλον. Το είδος της θεραπείας που θα απαιτηθεί εξαρτάται από τον τύπο του νοσήματος.
Επαγγελματικό άσθμα.
Το άσθμα είναι νόσος η οποία προσβάλλει τους αεραγωγούς, τα όργανα δηλ. που μεταφέρουν τον αέρα από και προς τους πνεύμονες.
Ορισμένα επαγγέλματα τα οποία είναι σε αυξημένο κίνδυνο για τους εργαζόμενους να παρουσιάσουν επαγγελματικό βρογχικό άσθμα είναι:

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ


    Οι ιστορικές πληροφορίες πού έχουμε για την εικόνα αυτή μας φέρνουν χίλια εκατό περίπου χρόνια πίσω, στον ένατο αιώνα, στην εποχή της εικονομαχίας. Είναι γνωστό από την ιστορία, ότι εικονομάχοι απ΄ τη μια μεριά και φίλοι των εικόνων από την άλλη, αγωνίζονταν χρόνια και χρόνια στο Βυζάντιο. Παρεξηγημένες απόψεις και φανατισμοί έφεραν τρικυμία, που συγκλόνιζε όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η Πολιτεία άλλοτε έπαιρνε τη μία θέση και άλλοτε την άλλη. Ήταν επόμενο η ανάμειξη της Πολιτείας, που κρατά στα χέρια της την εξουσία να καταλήξει σε διωγμούς και βαναυσότητες.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΑΚΟΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΕΟΓΝΟΥ ΜΕ ΩΤΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ


Πότε πρέπει να γίνεται ο ακοολογικός έλεγχος στα νεογνά;

Ο έλεγχος ακοής συστήνεται για όλα τα νεογνά μετά τη γεννησή τους. Το γεγονός ότι το βρέφος ανταποκρίνεται σε ήχους δε σημαίνει ότι έχει φυσιολογική ακοή. Παρότι σχεδόν όλα τα μωρά διαθέτουν φυσιολογική ακοή, περίπου 1-4 στα 1000 γεννιούνται με κάποιου βαθμού απώλεια ακοής (πλήρη ή μερική βαρηκοϊα). Τους πρώτους μήνες της ζωής δεν είναι εύκολο να ανιχνεύσουμε την απώλεια ακοής χωρίς τον νεογνικό ακοολογικό έλεγχο. Πολλά βρέφη με βαρηκοϊα μπορούν να ακούσουν κάποιους ήχους αλλά όχι αρκετούς για να αναπτύξουν πλήρη ικανότητα ομιλίας. Στις μισές περίπου παθολογικές περιπτώσεις, δεν έχουν κανένα παράγοντα κινδύνου, ενώ στις υπόλοιπες συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό βαρηκοϊας, πρόωρος τοκετός, ενοδμήτριες ή περιγεννητικές λοιμώξεις ή/και δυσπλασίες προσώπου/κρανίου.

Γιατί είναι απαραίτητος;

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Ο Αρχηγός των Ινδιάνων Seattle, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ



Το 1854 ζητήθηκε από τους Ινδιάνους της περιοχής που τώρα ονομάζεται Seattle, να πουλήσουν τη γη τους στους Αμερικάνους.
Στις  29 Οκτ. 1887 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Seattle Sunday Star, η απάντηση του Seattle (178;-1866) αρχηγού των ινδιάνων προς τον κυβερνήτη και επίτροπο των ινδιάνικων υποθέσεων της Επικράτειας της Ουάσιγκτον Isaac Stevens, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Φραγκλίνος Πηρς.
Η απάντηση :
«Ο μεγάλος αρχηγός στην Ουάσιγκτον μηνάει πως θέλει να αγοράσει τη γη μας. Ο λευκός δεν καταλαβαίνει τους τρόπους μας. Ένα κομμάτι γης μοιάζει σ’ αυτόν μ’ ένα οποιοδήποτε κομμάτι, γιατί είναι ένας ξένος που έρχεται μέσα στην νύχτα και παίρνει ό,τι έχει ανάγκη. Η γη δεν είναι σύντροφός του, αλλά εχθρός του. Με την απληστία του θα την καταβροχθίσει και δε θ’ αφήσει πίσω του τίποτα παρά μόνο ερημιά… 
Το πεντακάθαρο νερό που κυλά στα ρυάκια και τα ποτάμια, μεταφέρει στο διάβα του και το αίμα των προγόνων μας. Το μουρμουρητό του είναι η φωνή τους. Κάθε φευγαλέα αντανάκλαση του φωτός επάνω στο διάφανο νερό των λιμνών εξιστορεί γεγονότα και παραδόσεις από την ζωή του λαού μας. Τα ποτάμια είναι αδέλφια μας. Σβήνουν τη δίψα μας. Μεταφέρουν τις πιρόγες μας και θρέφουν τα παιδιά μας. Αν σας πουλήσουμε την γη μας, μη ξεχάσετε να μάθετε και στα δικά σας παιδιά πως τα ποτάμια είναι αδέλφια όλων μας…

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΩ

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙΣ



" You are STRONGER than your past. And you are STRONGER than all the challenges coming in your future. Don't just survive this life, THRIVE though life."


Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Στα κούλουμα




Στα κούλουμα χαρταετός

το Πάσχα αρνί κερνάει, 
τη γης την έσπειρε ο εχθρός
αλις τον που πεινάει...



Σφίξε τη λύπη με το δάκρυ, 
την πείνα σου με το ζωνάρι, 
φτάσαμε στου γκρεμού την άκρη
κέρνα ψωμί, πλούσιε φουρνάρη.



Στο δρόμο ιδρώτα για νερό 
κι η αντηλιά φαρμάκι, 
το κλάμα δέντρο λυγερό
ποτίζει με μεράκι.


Σφίξε τη λύπη με το δάκρυ
την πείνα σου με το ζωνάρι
φτάσαμε στου γκρεμού την άκρη
κέρνα ψωμί, πλούσιε φουρνάρη.



Στα κούλουμα λίγο χαλβά, 
το Πάσχα ένα τσουρέκι
η γης εσπάρτηκεν βουβά, 
γι αλέτρι αστροπελέκι.



Σφίξε τη λύπη με το δάκρυ
την πείνα σου με το ζωνάρι
φτάσαμε στου γκρεμού την άκρη
κέρνα ψωμί, πλούσιε φουρνάρη.


Γιάννης Κακουλίδης

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΝΑΓΙΑ : Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ



η εικόνα των «πρώτων βημάτων». Είναι η εικόνα που απαθανατίζει τα πρώτα βήματα του Ιησού. Η παλαιότερη γνωστή απεικόνιση είναι το 18ου αιώνα και βρίσκεται σε μοναστήρι των Μεγάρων. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι νεότεροι αγιογράφοι που εμπνεύστηκαν από αυτήν για να κάνουν τις δικές τους δημιουργίες.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ


Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια. Διακρίνεται σε διαβήτη τύπου Ι και διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ υπάρχει και ο διαβήτης κυήσεως.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη στον κόσμο υπολογίζονται σε περίπου 180 εκατομμύρια.

Τί συμβαίνει στο διαβητικό άτομο;

Είτε το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη (τύπου Ι) είτε παράγεται ινσουλίνη αλλά το σώμα δεν είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσει σωστά (τύπου ΙΙ).
Το αποτέλεσμα του διαβήτη είναι η αύξηση της γλυκόζης του αίματος, δηλαδή η υπεργλυκαιμία.
Η ινσουλίνη είναι μία πολύ σημαντική ορμόνη για τον οργανισμό.
Ο κυριότερος ρόλος της είναι να ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος (το ζάχαρο).

Τί θεραπεία υπάρχει για το διαβήτη;

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ - ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ




Όταν θα μπούμε στην Κοινή την Αγορά
όταν θα γίνουμ’ Ευρωπαίοι επισήμως, 
δε θα κοιτάζουμε τους άλλους πονηρά
κι οι συνεταίροι θα μας φέρονται εντίμως.

Εμείς θα στέλνουμε αγγούρια Κρητικά
και θα εισάγουμε τα πάντα απ’ τη Δύση, 
θα `ρθούνε ήθη κάπως πιο ελαστικά
και δε θα φτάνει στο κακούργημα η χρήση.

Τώρα θα πεις πώς ονομάζεται Κοινή...
κι αυτή η λέξη εξηγείται πολυτρόπως, 
μα αφού "δε γίνεται να ζήσουμε ορφανοί"
με την "κοινή" θα βολευτούμε όπως όπως.


Ακης Πάνου

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ

Κάποιοι άνθρωποι βασανίζουν τα ζώα, κάνοντάς μας να ντρεπόμαστε...Υπάρχουν και κάποιοι που τα φροντίζουν κάνοντάς μας υπερήφανους...
(η τελευταία διάσωση είναι από την Ελλάδα)


Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Θα ’θελα απόψε με φιλιά




Θα ’θελα απόψε με φιλιά
τα μεταξένια σου μαλλιά 
να τα γεμίσω
και το κορμάκι σου τ’αγνό
μ’ ένα μου χάδι απαλό
να τ’αγκαλιάσω.

Να ’ξερες πόσο σ’ αγαπώ
πως να στο πω, πως να στο πω
δε θα τολμήσω να σου μιλήσω
μόνο τα μάτια μου, θα στο λεν :

Σ’ αγαπώ κι όμως εσύ δεν ξέρεις τίποτα
τους καημούς και τα φαρμάκια μου τ’ανείπωτα, 
πόσες φορές ως την αυγή με τ’ άστρα μίλησα
πόσες φορές στον ύπνο μου γλυκά, τρελά σε φίλησα.
Κι ίσως γι’αυτό σκορπούν τα χείλη σου ηδύποτα

Σ’ αγαπώ κι’όμως εσύ δεν ξέρεις τίποτα.



Παραδοσιακό Επτανησιακό

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Η Θεοτόκος με τα 6 σπαθιά



Μια μοναδική απεικόνιση της Θεοτόκου είναι αυτή όπου εμφανίζεται χτυπημένη από έξι σπαθιά. 

Αν και κανείς δεν ξέρει τι ήταν αυτό που ενέπνευσε τον αγιογράφο θεωρείται πως απεικονίζει τον πόνο της μητέρας Παναγίας την στιγμή της Σταύρωσης όπως τον είχε προφητεύσει ο Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος.

Η πρωτότυπη, γιατί ακολούθησαν πολλά αντίγραφα, βρίσκεται στη Ρωσία. Λέγεται πως είναι θαυματουργή και πως έχει δακρύσει τις παραμονές μεγάλων καταστροφικών γεγονότων όπως ήταν το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, η βύθιση του ρωσικού υποβρυχίου Κούρσκ κ.α. 

Οι ντόπιοι λένε πως όταν το 1830 οι ιερείς έκαναν λιτανεία της εικόνας στη πόλη Βολόγκντα όπου υπήρχε επιδημία χολέρας, το φαινόμενο σταμάτησε.

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ;


Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (ΚΑΑ)-στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά, περιφερική αρτηριοπάθεια- ευθύνονται για το 50% περίπου όλων των θανάτων στην Ευρώπη. Το 1/3 περίπου των θανάτων που συμβαίνουν σε ηλικία κάτω των 65 ετών οφείλεται σε ΚΑΑ. Ένας στους 8 άνδρες και μια στις 17 γυναίκες θα πεθάνει από καρδιά πριν από την ηλικία των 65 ετών. Η ανάγκη είναι επιτακτική για συντονισμένες προληπτικές ενέργειες.
Ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ασθένεια υφίστανται πολύ πριν από την εκδήλωσή της.
Οι τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας σχετικά με τη πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων-έτος 2012-δίνουν τη δυνατότητα να εκτιμηθεί, για κάθε άτομο ξεχωριστά, ο συνολικός κίνδυνος για θανατηφόρο συμβάν στα επόμενα 10 χρόνια της ζωής του. Ο προσδιορισμός γίνεται με το HEART SCORE από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (https://escol.escardio.org/heartscore/calc.aspx?model=europelow).

Παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων:

Πρέπει να τονιστεί ότι δε θεραπεύουμε μεμονωμένα τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Θεραπεύουμε το κάθε άτομο ξεχωριστά βάσει του συνολικού κινδύνου που διατρέχει. Κατά σύμβαση, ο κίνδυνος θεωρείται υψηλός όταν ένα άτομο έχει πιθανότητα πάνω από 5% να πεθάνει από ΚΑΑ τα επόμενα 10 χρόνια της ζωής του (ή όταν εκτιμούμε ότι τα νεώτερα στην ηλικία άτομα θα φθάσουν αυτό το κίνδυνο στην ηλικία των 60 ετών), ενδιάμεσος μεταξύ 1% και 5% και χαμηλός όταν προσδιορίζεται κάτω από 1%. Η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη την ηλικία, το φύλο, την παρουσία ή μη του καπνίσματος, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Η σωστή διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, το ιδανικό σωματικό βάρος και ο έλεγχος του ψυχολογικού stress βοηθούν σημαντικά.
Στις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη δεν έχει θέση η ασπιρίνη σε άτομα που δεν έχουν γνωστή καρδιαγγειακή πάθηση.
Η σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή των πιο πάνω συστάσεων στη καθημερινή πράξη απαιτεί τις ανάλογες δράσεις από τους ιατρούς που εμπλέκονται, συνειδητοποίηση της χρησιμότητας των προληπτικών μέτρων από το πληθυσμό και σωστή οργάνωση του συστήματος υγείας.
https://www.sosiatroi.gr/iatrikes-symvoules/kardiologika/kardiaggeiaka-nosimata/

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

H ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ...

Πολύ ωραίο video, κι ας έχει και τοποθέτηση προϊόντος... για να χαμογελάμε και λίγο...


Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Σαξ και Σαξόφωνο


Με αφορμή την ημέρα 7/2/1894, ημέρα θανάτου του  Αντουάν–Ζοζέφ «Αντόλφ» Σαξ,
θα μιλήσουμε σήμερα για τον Βέλγο οργανοποιό, μουσικό και οργανοπαίκτη του φλάουτου και του κλαρίνου. Είναι διάσημος για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του σαξοφώνου.

Γεννημένος στην γαλλόφωνη πόλη της Ντινάν, στην Βαλλωνία του Βελγίου, γιος του επίσης σχεδιαστή μουσικών οργάνων Σαρλ–Ζοζέφ Σαξ, ο Αντόλφ από νεαρή κιόλας ηλικία καταπιάστηκε και ο ίδιος με την οργανοποιία, όπως κλαρινέτων και φλάουτων, όργανα τα οποία αργότερα σπούδασε στη Βασιλική Σχολή Τραγουδιού των Βρυξελλών.

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

πόσο πολύ σ’ αγάπησα



Πόσο πολύ, πόσο πολύ, 
πόσο πολύ σ’ αγάπησα
πόσο πολύ σ’ αγάπησα
ποτέ δε θα το μάθεις
Απ’ τη ζωή, απ’ τη ζωή, 
απ’ τη ζωή μου πέρασες
κι αλάργεψες κι εχάθης
καθώς τα διαβατάρικα 
κι αγύριστα πουλιά

Πόσο πολύ σ’ αγάπησα, 
ποτέ δε θα το μάθεις

Κι αν δεν προσμένεις να με δεις
κι αν δεν προσμένεις να με δεις
Κι εγώ πως θα ξανάρθεις, 
εσύ του πρώτου ονείρου μου
γλυκύτατη πνοή

Αιώνια θα το τραγουδώ, 
αιώνια θα το τραγουδώ
κι εσύ δε θα το μάθεις, 
πως οι στιγμές που μου `δωσες
αξίζουν μια ζωή

Πόσο πολύ σ’ αγάπησα, 
ποτέ δε θα το μάθεις

Κατίνα Παΐζη

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Η εικόνα της Παναγίας εγκύου

Σπανιότατη και ελάχιστα γνωστή. Αρκετοί θεολόγοι την θεωρούν «αιρετική» αφού ξεφεύγει από την θεολογικά αποδεκτή απεικόνιση της συγκεκριμένης περιόδου της ζωής της Θεοτόκου.
Ωστόσο η δυναμική που βγαίνει από την εικόνα αυτή είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερα ισχυρή, αφού «αποθεώνει» την μητρότητα.


http://www.dogma.gr/diafora/thavmaste-tis-pio-spanies-eikones-tis-panagias/4110/

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΦΘΑΛΜΙΚΟ ΑΛΓΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ


Κεφαλαλγία ηλικιωμένων

Η κεφαλαλγία σε ηλικιωμένους δεν είναι σπάνιο σύμπτωμα.
Πολλές είναι οι αιτίες και σίγουρα ο οικογενειακός ιατρός θα διερευνήσει το περιστατικό.
Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες μερικές φορές ο οικογενειακός ιατρός καλείται όλο και αργότερα.
Η κεφαλαλγία έτσι και αλλιώς είναι αρκετά συνηθισμένη και αποδίδεται από το περιβάλλον του ηλικιωμένου σε αυχενικό σύνδρομο, κακή θέση κεφαλής, ψύξη, παρόξυνση γνωστής ημικρανίας και αρτηριακής υπέρτασης.
Προσπάθειες γίνονται με παυσίπονα να καταστείλουν τον εντεινόμενο πονοκέφαλο.

Κεφαλαλγία και περιοφθαλμικό άλγος

Καλό θα ήταν να επισημάνουμε δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις που πρέπει να ανιχνευθούν νωρίς για να έχουν καλύτερη πρόγνωση.